Diverse

Drepturile pasagerilor aerieni/ drepturi de cetatean european

18/06/2012


Cam asa scrie mare pe un flyer pe care l-am primit in una din calatoriile mele pe afara. Am observat si in cateva reclame TV ( www.consumatoreuropean.ro) ca se incearca sa ni aduca la cunostiinta ca fiind cetatean european avem si anumite drepturi obtinute prin lege. E drept ca noi nu le stim nici pe cele fundamentale pe care le avem  daramite sa mai stim ce a adus intrarea in Uniunea Europeana. Oricum sunt convinsa ca suntem cetateni  ai Uniunii Europene doar  declarativ deoarece suntem departe de a sti ce inseamna asta cu adevarat si ce beneficii ne aduce .

Revenind la  drepturile pe care le aveti atunci cand sunteti pasager aerian in UE, o sa spicuiesc cateva din ele care mi s-au parut interesante si de care imi pare rau ca nu am stiut atunci cand am plecat cu 3 ore intarziere din Londra fara sa fim anuntati sau fara sa ni se comunice un motivul intarzierii.

Persoane  cu handicap si persoane cu mobilitate redusa:

”In temeiul legislatiei UE, persoanele cu handicap si/sau mobilitate redusa sunt protejate impotriva discriminarii in cursul rezervarii si imbarcarii. Acestia au dreptul, de asemenea, la asistenta in aeroporturi (la plecare, la sosire si in tranzit ) si la bordul aeronavelor. Pentru a facilita acordarea de asistenta se recomanda sa trimiteti o notificare prealabila referitoare la nevoile dumneavoastra ”

Refuz la imbarcare :

” In cazul in care pasagerilor li se refuza imbarcarea, aeronavele trebuie mai intai sa caute voluntari dispusi sa renunte la rezervarile lor in schimbul anumitor beneficii. In plus operatorul de transport trebuie de asemenea sa le ofere voluntarilor posibilitatea alegerii intre o rambursare integrala si redirectionare. Compensatiile materiale pot fi cuprinse intre 125 Euro si 600 Euro , in functie de distanta zborului si de intarzierile inregistrate inainte de redirectionare. In cazul in care voluntarii aleg redirectionarea, compania aeriana trebuie sa ofere asistenta, mancare, acces la telefon, cazare pt una sau mai multe nopti, dupa caz, transport de la aeroport pana la locul de cazare.”

Anularea zborului: 

”Aveti dreptul , de asemenea, la o compensatii identice celor oferite cand vi se refuza imbarcarea, cu exceptia  cazului in care ati fost informat ccu privire la anularea zborului cu cel putin 14 zile inainte  sau ati fost redirectionat la ore apropiate zborului initial  sau in cazul in care compania poate dovedi ca anularea a fost cauzata de imprejurari extraordinare. ”

Intarzieri prelungite:

”Aveti dreptul la deservire de catre compania aeriana (apeluri telefonice, bauturi racoritoare, masa, cazare, transport pana la locul de cazare) in cazul in care intarzierea este de :

– doua ore sau mai mult pentru zboruri de cel mult 1500 km ;

– trei ore sau mai mult pt zborurile intracomunitare mai lungi sau pt alte zboruri cuprinse intre 1500 km-3500 km;

– patru ore sau mai mult pt zborurile extracomunitare de peste 3.500 km;

Daca intarzierea e mai mare de 5 ore aveti dreptul la rambursarea costului biletului si la un zbor de returul la punctul initial. Daca ajungeti la destinatia finala cu o intarziere de trei ore sau mai mult, puteti avea dreptul la o compensatie identica cu cea oferita atunci cand zborul este anulat cu exceptia cazului in care compania poate dovedi ca anularea a fost cauzata de imprejurari extraordinare. ”

Bagaje: 

” Daca bagajul este pierdut, deteriorat sau intarzie, puteti avea dreptul la o compensatie de cel mult 1.220 Euro . Cu toate acestea, companiile aeriene nu pot fi considerate raspunzatoare daca au luat toate masurile rezonabile pt a evita prejudiciile.

In cazul deteriorarii bagajului, trebuie sa depuneti o reclamatie la compania aeriana in termen de 7 zile de la primirea bagajului, iar incazul intarzierii bagajului termenul este de 21 de zile.”

Identitatea companiei aeriene:

”Trebuie sa fiti informat in avans cu privire la identitatea companiei aeriene care furnizeaza serviciul. Companiile aeriene considerate nesigure sunt supuse unor interdictii sau restrictii in interiorul  UE. Lista acestora poate fi consultata la : http://ec.europa.eu/transport/air-ban/ ”

Pachete de vacanta:

”Organizatorii si comerciantii cu amanuntul de pachete de vacata sunt obligati sa ofere informatii precise, complete despre pachetele de vacanta rezervate. Acestia sunt obligati sa respecte termenii contractuali si sa protejeze pasagerii in caz de insolventa. ”

Transparenta preturilor:

” Potrivit legislatiei europene, atunci cand cumparati bilete pt zboruri cu plecare de pe aeroporturi UE , trebuie sa vi se explice clar conditiile aplicabile. Pretul final care urmeaza sa fie platit trebuie indicat in orice moment si trebuie sa cuprinda tariful aplicabil precum si toate tarifele sumplimentare , impunerile, comisionale . Toate acestea trebuie prezentate defalcat pentru ca dumneavoastra sa puteti face alegerea dorita.

Daca va sunt incalcate drepturile trebuie ori sa va adresati companiei aeriene  ori daca nu sunteti multumiti de raspunsul acestora , puteti depune o reclamatie la unul din organismele nationale de punere in aplicare(ONPA).

In principiu, reclamatiile ar trebui depuse in tara in care a avut loc incidentul.

Iata si reclamele din seria  ”Eu sunt Cetatean European si Am Drepturi”:

Asadar, daca patesti ceva nu uita ca esti cetatean european si ai drepturi. Informeaza-te si cere ca drepturile sa-ti fie respectate.

sursa: http://ec.europa.eu/

ARUNCA O PRIVIRE SI PE

facebook comment(s)

21 Comments

 • Reply Ana Q. 18/06/2012 at 14:49

  Recunosc ca pe multe dintre ele nu le stiam, si chiar mi-a prins bine acest articol pentru ca la sfarsitul lunii iulie voi calatori iarasi cu avionul.

  • Reply Cris-Mary 18/06/2012 at 15:27

   Nici eu nu am stiut de ele cand am stat ca si curca in aeroport in Londra fara a primi nici macar o explicatie daramite un pahar de apa..

 • Reply Cristi 18/06/2012 at 16:13

  Foarte utile informatii pentru cei care calatoresc cu avionul.

  • Reply Cris-Mary 18/06/2012 at 16:36

   😀 Ma bucur ca am gasitr flyerul si le pot impartasi cu voi 😀

 • Reply Natural 18/06/2012 at 16:34

  Astea sunt ceea ce numest eu LuNtILe – sfaturi utile de luni. Multumim frumos, chiar ca habar n-aveam de asa ceva. Spor si sa ne mai spui 🙂

  • Reply Cris-Mary 18/06/2012 at 16:40

   😀 Nici eu nu le stiu pe toate dar omul cat traieste invata 😀

 • Reply Natural 18/06/2012 at 16:48

  Invata daca citeste unde trebuie pe bloguri 🙂

 • Reply ELENA 18/06/2012 at 17:48

  Bună Cris!
  Interesant articolul!
  Îți doresc o săptămână excelentă!
  Cu drag!

 • Reply diverse 18/06/2012 at 19:23

  Este bine de stiut! 🙂
  Seara buna!

 • Reply fj13 18/06/2012 at 21:47

  Pai,avem drepturi,multe chiar,dar e de ajuns sa zica unul “lasa,cu una-n sus sau in jos,tot aia e” ca se duc toate drepturile noastre si noi,astia,care consideram ca avem,suntem aia diferiti.

  • Reply Cris-Mary 18/06/2012 at 22:07

   ai dreptate .. e simplu sa rtecem peste ele in viziunea unora…

 • Reply Aniela Deby 19/06/2012 at 04:28

  Mi-a prins bine informatia asta!Stii de ce?Ca habar nu aveam:)):*

  • Reply Cris-Mary 19/06/2012 at 09:53

   Suntemmulti in aceasi situatie 😀

 • Reply marius 19/06/2012 at 17:46

  Sper ca intr-o buna zi, sa am si eu dreptul la aceste drepturi!! Primus pas ar fi sa zbor cu avionul!!( la anii astia, inca nu am vazut avionul pe interior, asta neinsemnand ca am zburat tot pe aripi, ci ca nu am zburat)))

 • Reply Rozy Bumbushka 19/06/2012 at 20:51

  Sincera sa fiu, nu stiu daca o sa am vreodata nevoie de drepturile astea. :))))) Nu cred ca o sa calatoresc vreodata cu avionul, este una dintre fricile mele de moarte.:-s

  Nici nu am fost vreodata, dar stiu sigur ca imi va fi foarte teama.:d

 • Reply vienela 20/06/2012 at 13:20

  Am stat si eu trei ore intr-un aeroport, ca se schimbase vremea si s-a amanat plecarea, dar nu am vazut nici macar o scuza din partea lor. Daca oamenii nu isi cunosc drepturile, stau ca prostii si inghit fara sa se vaite.

  • Reply Cris-Mary 20/06/2012 at 13:22

   Asa este , la noi vremea era buna , totul era ok si nu am primit nici o informatie de ce am stat atat. Pana si in avion ni s-a spus :” ne scuzati pentru intarziere ” si atat ..

   • Reply vienela 29/07/2012 at 06:58

    Se presupunea ca fiecare vede cum este vremea, ca fiecare intelege ca nu se poate pleca. :))

  Leave a Reply