Photo by Cris-Mary, Photo of the day

Birocratia ingroapa Romania

18/12/2012

In ultimele luni am avut parte de fel și fel de experiențe cu diverse instituții ale statului. Când am spus instituțiile statului am spus tot. Am avut parte de birouri ”primitoare” în care vedeai munți de dosare, hârtii prăfuite , miros de ceapa și pateu, căldură statută și geamuri închise, normal..

Am mers la Posta unde am avut parte de imprimante matriciale, tastat la calculator cu un singur deget, coafuri ”cuib de cuc” sau ”oala cu sarmale” și lipsa de chef de munca..Eu tânără , ardeleancă ..calmă.. am rezistat cu brio cozilor și tuturor ieșirilor nervoase ale funcționarilor publici  pentru simplu fapt ca aveam nevoie de ceva de la ei  și mă gândeam ca totuși sunt oameni și probabil au probleme  și etc etc. Apoi m-am enervat .. când?  In momentul în care stăteam la coada la posta și a venit o doamnă în vârstă care a cerut un formular de mandat postal prin care poți să plătești taxa de cazier, i l-am dat .. apoi a venit să mă întrebe dacă am un pix.. i l-am dat și apoi a început coșmarul femeii ..

Trecuse jumătate de ora și dansa se chinuia să înțeleagă modelul de formular pus sub sticlă, vederea nu-i era tocmai buna.. S-a uitat în jur și a cerut ajutorul unei fete  mai tinere dar care nu părea tocmai inteligentă. Au trecut alte 10 minute, doamna și fata erau tot acolo. Eu am ajuns în fată  în sfârșit și am aflat cu stupoare ca nu trebuia sa fac nici o greșeală sau ștersătură la nu știu la cont ca nu se distinge bine și nu primesc formularul, va trebui să-l refac. Mi-am pierdut rândul la coadă și pixul era la doamna în vârstă asa ca am ajuns lângă ea și am întrebat o dacă mai are mult și a zis ca nu știe ca o ajuta domnișoara.   Ma uit spre domnișoară,  nu zice nimic și se ia și pleacă lăsând-o pe femeie cu ochii în soare. M-am simțit vinovată asa ca iau eu formularul sa termin munca ei, când ma uit pe formular vad un scris de grădiniță, tremurat și chinuit cu litere scrise oribil pe care nu le poți înțelege, aveam dreptate ca domnișoara nu era prea inteligentă. Am refăcut tot formularul doamnei și i l-am dat, apoi l-am luat pe al meu la completat si m-am pus din nou la coada. In fata doamna in vârstă tocmai dădea formularul și o aud pe doamna de la ghișeu  ”Vai dar ați scris 6-le asta asa și mi-e frica sa nu fie confundat cu 0-ul , ar trebui refăcut ‘.  Aceasta fraza a lăsat- o rece pe bătrână  nu auzea bine .. dar eu ma simțeam atât vinovata ca scrisesem repede dar si contrariata de micuțele greșeli pe care funcționara le observa.. Sincer, ați completat vreodată un mandat postal, cred ca sunt 5 mm maxim de spațiu si totul e înghesuit  s-ar putea ca oricât de frumos scrii cifrele sa fie mici si înghesuite mai ales la un cont bancar. Văzând ca  doamna în vârstă nu schițează nimic, funcționara de la posta decide sa-i primească asa formularul pentru ca totuși nu era o mare tragedie ce spunea .

Am scăpat si eu de coada si am pornit spre politie sa-mi scot cazierul unde am găsit aceiași doamna in vârstă care se chinuia la un nou formular ..m-am oferit din nou sa o ajut si am si făcut-o.

Serios, când vom scăpa de mandate postale cu rânduri de 5 mm si formulare de completat?

 Eu ma gândesc câte ore ar fi stat aceea bătrână la completatul formularelor dacă nu o ajutam, avea 70 de ani  si tot ce dorea e sa-si scoată un cazier pentru ca altfel nu ii dădeau pensia de urmaș nepotului ei după ce tatăl acestuia murise si o lăsase pe bătrână cu copilul.  Copil care a fost părăsit de mama de la vârsta de 2 ani si expediat tatălui si  bunicii  ca sa fie crescut. Bunica era trista ca nu va ajunge repede acasă si probabil copilul nu va manca pana nu va ajunge ea..

Seara nu am putut sa adorm cu gândul la bunica de 70 de ani, nepotul chinuit de soarta si  birocrația din Romania care mai mult iți pune bete in roate decât sa te ajute.

Mi-a părut rău ca nu i-am lăsat bunicii numărul meu de telefon sa o mai ajut dacă are nevoie pentru ca știam ca nu mai are pe nimeni pe lume sa o ajute. Si acum imaginea ei ma urmărește si chiar ma gândesc cum sa fac ceva sa intru in contact cu ea. Știu adresa dânsei pentru ca scriind-o pe formulare am memorat-o dar ma gândesc ca ar fi un soc mare sa apar la dansa la ușă sa-mi ofer ajutorul, mai ales în ziua de azi când multi oameni dubioși umbla pe la ușă cu intenții rele după cum puteți vedea in articolul  EDUCAȚI-VA BĂTRÂNII .

ARUNCA O PRIVIRE SI PE

facebook comment(s)

35 Comments

 • Reply cristina 18/12/2012 at 18:15

  O data a tb sa completez un rahat de mandat la posta si mi-a venit sa ma sui pe zece pereti. Si sa nu uitam cat sunt de imense cozile. Zici ca numai la noi NU se poate face online mare lucru si ne ingropam in hartii. Mi-a fost sila sa imi schimb buletinul anul trecut, mi-a fost sila sa imi schimb numele pe un contract de utilitati…de fiecare data cand am tangente cu un munte de hartii imi vine sa il var pe gat vreunui angajat de la stat….

  • Reply Cris-Mary 18/12/2012 at 18:19

   Din pacate asa este si de fiecare data cand trebuie sa faci ceva care implica anumite institutii iti vine sa pleci in lume nu sa mergi la ei 🙂

 • Reply Cristi 18/12/2012 at 18:53

  Trist, dar adevarat. Asa se intampla in majoritatea institutiilor. Cand s-au facut restructurari in aparatul bugetar nu s-a tinut cont de competenta, ci de alte criterii.
  In privinta tipizatelor si formularelor… Sunt sub orice critica. Cand am votat a trebuit sa semnez intr-un spatiu de 2 mm latime. 😀

  • Reply Cris-Mary 18/12/2012 at 18:58

   :)) Cu siguranta ca ti-a iesit perfect semnatura:))

 • Reply Tury 18/12/2012 at 19:22

  Apăi cei de la poștă îs de tătă groza. Nu se pricep la nimic. Nu mai e acea școală veche tehnică de PTTTR.

  • Reply Cris-Mary 26/12/2012 at 17:26

   Ai absolut dreptate…din pacate!

 • Reply Ana Maria 18/12/2012 at 19:53

  Din experienta iti spun ca nu doar in Romania e asa :(. Trebuie sa ne incarcam cu multa energie pozitiva in astfel de cazuri 🙂

  • Reply Cris-Mary 18/12/2012 at 19:55

   Absolut ..multa energie pozitiva 😀 Numai asa reusim sa o scoatem la capat…

 • Reply Max Peter 18/12/2012 at 20:12

  Există o reglementare care spune că toate formularele trebuie scrise/tipărite cu fonturi de cel puţin 10 puncte (am lucrat astfel de formulare şi mi se refuzau dacă nu respectam obligaţia), dar se pare că astăzi nu se mai ţine cont de ea.

  • Reply Cris-Mary 18/12/2012 at 20:15

   ..din pacate de cele mai multe ori stricam ce e bun si nici nu facem ceva mai bun.. Eu cred ca trebe un program bun , imprimante normale si minti agere ca orice procedura sa fie simplificata mai ales cand vorbim de batrani care nu vad sau nu stiu a scrie. Mai ales cand trimiti bani in contul trezoreriei ptr un cazier.. Mda..cer prea mult..

   • Reply cristina 18/12/2012 at 20:33

    macar aia de la buletine au in Arad o ‘sectie’ de la finante fix lg ei sa poti plati taxa fara alte complicatii ; problema, in schimb, e la mormanu de acte ce tb sa le depui ptr un buletin…

    • Reply Cris-Mary 18/12/2012 at 21:07

     :)) Da, cunosc, sa vezi ce morman de acte trebuie sa faci sa inmatriculezi o masina :))

 • Reply Drugwash 19/12/2012 at 08:46

  Vezi la mine articolul despre directivele NKVD, poate se mai dumireşte lumea de ce unele lucruri sînt aşa cum sînt. Miliarde de oameni, majoritatea nevinovaţi şi cu bune intenţii, suferă din cauza unor dobitoci care – mînaţi de iluzia grandorii şi dorinţa de înavuţire – se trezesc să inventeze diverse ideologii cu nume răsunătoare, care în esenţa lor nu fac decît să traseze liniile exploatării maselor.

  • Reply Cris-Mary 20/12/2012 at 11:44

   Nu cred ca mai apucam noi vremurile cand aceste lucruri se vor schimba macar un pic in bine 🙂

   • Reply Drugwash 20/12/2012 at 15:15

    Păi normal, că doar mîine vine sfîrşitu’ lumii, nu…? 🙄

    Veni-r-ar pentru cine ştiu io! 😈

 • Reply Larisa 19/12/2012 at 10:41

  Trista povestea batranei :(. Ma emotioneaza astfel de povesti….
  In ceea ce priveste birocractia romaneasca, da, e adevarat, cam asa este, m-am lovit si eu de multe ori de ea, m-am enervat, dar am observat ca si aici este aproape la fel: hartoage, formulare, 100 de telefoane date, drumuri, pana rezolvi ceva cu institutiile de stat. Singura diferenta este ca functionarii sunt poate un pic mai amabili….Doar un pic :)). Trebuie sa ne inarmam cu multa rabdare, cred ca e singura solutie.

  • Reply Cris-Mary 20/12/2012 at 11:43

   😀 Din pacate e trista si foarte prezenta povestea.. Chiar mi-a ramas in cap bunicuta 🙁

 • Reply addicted 19/12/2012 at 12:49

  Niciodata nu vom scapa de astfel de formulare. 🙂 Din pacate, DACA vom scapa de ele, vom avansa in tehnologie ( cum de altfel o facem neincetat ) si le vom face celor in varsta viata si mai grea….
  Ideal ar fi pentru persoanele in varsta sa existe persoane la institutii care sa le ajute, cu rabdare si bunatate!

  • Reply Cris-Mary 20/12/2012 at 11:42

   ideal ar fi sa ni se ceara buletinul sa se tasteze CNP-ul si formularul sa-si ia datele noastre dintr-o baza de date a celor de la evidenta populatiei 🙂 Dar na… visez si eu cu ochii deschisi pe aici 😀 Sper din suflet sa nu mai ajung degraba pe acolo 😀

 • Reply Ana Q. 20/12/2012 at 09:52

  Eu in locul tau i-as trimite ceva prin curier. Sunt sigura ca ar bucura-o. Despre batrani neajutorati urmeaza sa scriu si eu un articol zilele astea. 🙁

  • Reply Cris-Mary 20/12/2012 at 11:40

   Aaaaa, ce ideee buna! Multumesc Ana >:D<

 • Reply Nora Vaum 20/12/2012 at 10:27

  Sunt multi batrani care se confrunta cu astfel de probleme. La posta exceptia de la regula e atunci cand nu ai probleme de genul asta.

  • Reply Cris-Mary 20/12/2012 at 11:41

   Cam asa este, ai dreptate 🙁 Bine ai venit si multumesc de comment!

 • Reply GCM 20/12/2012 at 21:35

  Birocratia e criminala la noi, insa aici e vorba si de putin bun simt…

  • Reply Cris-Mary 26/12/2012 at 17:27

   E cate un pic din toate si se pare ca din toate ne lipsesc ..

 • Reply Paul 21/12/2012 at 09:07

  Trist! Si birocratia si soarta batranilor din Romania. Sunt multi care au fost prea buni, au dat totul si acum au ramas cu nimic…

 • Reply Apocalipsicală feisbuchistă :)) « Blog de Tury 21/12/2012 at 17:54

  […] Cora, Corina, Costin, Manifest pt. Creativitate, Cristi, Cristian, Cristina E., Stelictacris, Cris Mary, Share this:TwitterFacebookDiggTumblrStumbleUponPrintGoogle +1EmailRedditLinkedInPinterestLike […]

 • Reply CARMEN 22/12/2012 at 19:53

  sarbatori fericite alaturi de cei dragi, sanatate, vise împlinite, pace în suflet, dragoste si armonie! Un Craciun plin cu bucurii!

 • Reply vienela 24/12/2012 at 07:19

  Nu cred ca avem sanse in viitorul apropiat sa scapam de formulare, de cozi, de birocratie.
  Sa ai un Craciun frumos, alaturi de cei dragi!

  • Reply Cris-Mary 26/12/2012 at 17:29

   Poate intr-o zi vom scapa de toate acestea .. eu tot sper.. Multumesc mult de urari, la fel si tie!

 • Reply Claudiu Sas 25/12/2012 at 20:31

  Buna Mary, as dori sa facem un schimb de link daca esti de acord.
  Site-ul meu este http://cinemasas.ro
  Nume: Cinemasas
  Site-ul are PageRank 2
  Eu te-am trecut la mine!
  Multumesc mult o zi buna!

  • Reply Cris-Mary 26/12/2012 at 17:00

   Buna, bine ai venit si multumesc de propunere. Am sa returnez favoarea.Sarbatori fericite!

 • Reply Anterevelionan « Blog de Tury 27/12/2012 at 20:51

  […] pt. Creativitate, Cristi, Cristian, Cristina E., Stelictacris, Cris Mary, Călin, Cămăraș de lumini, Cărți Faine, Dan, Dan O., Dana, Dana D., Daniela […]

 • Leave a Reply