Diverse

”Nasii din CFR” si un sistem de emitere bilete care faciliteaza mita

25/10/2012

.. Asa se numeste noul dosar, despre care vuieste presa de azi, al celor de la DNA unde  sunt cercetate destul de multe persoane pentru motivul de mai jos:

”Potrivit unor surse judiciare, atât controlorii, cât şi cei care făceau supracontrol în trenuri luau bani de la călătorii prinşi fără bilet, după care împărţeau sumele cu directori din Ministerul Transporturilor.”

De parca asta ar fi marea problema a  CFR-ului si de acolo se pierd bani. Hai sa va spun eu o problema si tare as fi curioasa sa-i gasesc si un raspuns.

De exemplu , mama mea calatoreste pe ruta  Bucuresti- Jibou  si de obicei prefera sa mearga la cuseta. In ziua calatoriei am mers cu mai bine de o ora inainte de plecarea trenului la casa de bilete.  Din pacate in fata noastra au fost alti oameni care isi faceau abonamente  si de fiecare data am ajuns la ghiseu cand ”se inchisese sistemul” si singura posibilitate de a cumpara bilet la cuseta era sa cumperi un bilet la clasa a 2-a si apoi sa mergi la insotitorul de vagon, deoarece el are diagrama si vede locurile libere, sa platesti  diferenta  intre clasa a 2-a  si cuseta si cam asta e tot.

Zis si facut, mergi la insotitor el iti spune ca are locuri libere si ii platesti diferenta care poate ajunge la 50  de ron sau chiar 220 de Ron daca mergi la vagon de dormit. Pe aceasta diferenta nu primesti absolut nimic : nici un bilet in plus , nici o chitanta ..absolut nimic. Ei dragilor ..cum se numeste asta ?

In primul rand nu inteleg de ce sistemul permite sa vezi locurile la clasa a 2-a dar pentru un singur de vagon de cuseta ”sistemul se inchide” si cei de la ghiseu nu vad locurile obligandu-te sa platesti diferenta insotitorului de vagon care nu-ti da  nimic in schimbul banilor oferiti.  Pur si simplu aceasta regula usureaza mult ”luarea de mita” in conditiile in care ulterior nimeni nu te numara si insotitorul de bord nu tre sa se justifice in acte ca tu ai venit si ai platit o diferenta de bani. Banii pot intra usor la el in buzunar pentru ca nimeni nu stie ca tu ai plecat de la clasa a 2-a la cuseta/vagon de dormit.

 Nu e un fapt izolat pentru ca mereu se intampla la fel.

Asadar, pana la nasi si alte lucruri care se intampla de multi ani eu v-as sugera sa-i puneti la treaba pe cei de la ”Informatica Feroviara S.A.” ( societate comerciala pe actiuni, cu personalitate juridica si este infiintata la 1 noiembrie 2002, ca filiala a Companiei Nationale de Cai Ferate.)  a carui scop este : ” productia de programe, implementarea si exploatarea de aplicatii informatice pentru transportul feroviar precum si furnizarea altor servicii informatice pentru societatile feroviare si pentru terti.”

Al doilea lucru, pentru numele lui Dumnezeu, faceti ceva cu toti dubiosii din Gara de Nord deoarece de fiecare data cand merg acolo ma simt de parca urmeaza sa fiu luata pe sus, injunghiata sau furata la buzunare. NU e posibil sa fim o capitala europeana care sa aiba o asemenea gara! Este oribila si te simti ca intr-o curte de puscarie unde toti dubiosii misuna in voie.

ARUNCA O PRIVIRE SI PE

facebook comment(s)

26 Comments

 • Reply sandu ionut 25/10/2012 at 12:07

  cu Gara de Nord ai dreptate 🙂

  • Reply Cris-Mary 25/10/2012 at 12:10

   Ma bucur ca nu sunt singura care crede asta 🙂

 • Reply Tury 25/10/2012 at 12:16

  Eh, Romania noastra, mare si frumoasa! N-am mai calatorit de mult cu trenul. Inseamna ca tot un dinozaur e si acum sistemul ceferist

  • Reply Cris-Mary 25/10/2012 at 12:20

   Absolut! Preistoric!

   • Reply Tury 25/10/2012 at 12:24

    Eh si suntem in 2012… in UE vezi Doamne

 • Reply Mariana 25/10/2012 at 12:57

  Neaplicarea legilor, nepăsarea şi dorinţa de îmbogăţire rapidă au dus aproape tote companiile de stat în faliment.

  • Reply Cris-Mary 25/10/2012 at 13:02

   Asa este.. au devenit ”gauri negre” in care banii dispar .. trist!

 • Reply Cristi 25/10/2012 at 13:49

  Perfect de acord! Un buboi si mai mare e la achizitiile unde se toaca bani foarte multi, dupa cum am aflat din presa.

  • Reply Cris-Mary 25/10/2012 at 16:03

   De alea nici nu mai vorbesc, spuneam doar de lucruri patite si traite ..

 • Reply addicted 25/10/2012 at 15:52

  Iata inca un motiv pentru care ma bucur ca ne-am luat masina! Chiar chiar chiar chiiiiiiar ma bucur. 🙂

  • Reply Cris-Mary 25/10/2012 at 16:03

   😀 te cred:D

   • Reply addicted 30/10/2012 at 13:22

    Na ca s-au speriat nasii. :)) A doua zi dupa perchezitii s-au facut incasari record la CFR. :))))

 • Reply Cristian Dima 25/10/2012 at 21:15

  Din păcate este un serviciu care nu a progresat deloc la noi… liniile sunt cele austriece, investiții ioc, directori de regionale care s-au îmbogățit… o adevărată mafie… și nu vă uitați doar la conductorii de tren… aia e fix 0. Întrebați-vă mai degrabă cum se fac angajările la CFR Călători…

 • Reply Cine a POS DRUmu pe la mine-n bătătură? | Cristian Dima 26/10/2012 at 00:06

  […] Onin, Andreea Caprescu, DAP, Mirela Pete, Tury, Daurel, Costin Comba, Cris-Mary, Stropi de suflet, Năbădăiosul, Vania, Cammely, Daniel Urda, George Valah, LeeDee, Omlette du […]

 • Reply Yamasha 27/10/2012 at 08:45

  Asta se si vrea, sa falimenteze cfr ca sa poata cele private sa prospere…

 • Reply Ana Q. 28/10/2012 at 15:28

  Foarte bine punctat, Crisule! Eu am facut cativa ani naveta saptamanal pe ruta Bucuresti-Ploiesti si invers si aproape de fiecare data atunci cand nu apucam sa-mi iau bilet din gari ziceam ca imi cumpar din tren, insa “nasul” imi lua banii si nu imi dadea nimic la schimb, nicio chitanta/bon/bilet. Si, evident, nu doar mie imi facea asa. astfel proceda cu totii calatorii care nu apucau sa-si ia bilete de la casele din gara.

  • Reply Cris-Mary 30/10/2012 at 13:40

   Absolut, te fac partasi la mita fara sa vrei!

 • Reply GCM 28/10/2012 at 19:12

  Intotdeauna biletul de la BNR va fi mai bun decat cel de la CFR :p

 • Reply Alexandra 29/10/2012 at 13:19

  Sistemul din Romania este, de obicei, de …. E ceva normal ca la noi sa se intample astfel de lucruri.

 • Reply Drum spre devenire… (32) | Cristian Dima 30/10/2012 at 00:45

  […] Onin, Andreea Caprescu, DAP, Mirela Pete, Tury, Daurel, Costin Comba, Cris-Mary, Stropi de suflet, Năbădăiosul, Vania, Cammely, Daniel Urda, George […]

 • Reply vienela 30/10/2012 at 20:02

  Teoretic ar trebui sa primeasca un alt bilet, care sa specifice ca a fost platita diferenta. Cred ca este vina “nasului” ca nu il elibereaza. Ati intrebat la gara daca este normal?

  • Reply Cris-Mary 30/10/2012 at 20:11

   Se pare ca asta e o practica obisnuita 🙂 Data viitoare intreb chiar daca isi risca mama locul 🙂

 • Reply Iulian Sîrbu 09/11/2012 at 18:53

  Iti recomand sa le scrii celor de la CFR Calatori si sa-i intrebi direct pe ei de ce sistemul de rezervare a locurilor pentru cuseta/vagon de dormit se inchide mai repede decat cel pentru vagoanele clasa. Stiam ca vagoanele de dormit/cuseta erau administrate de Gevaro, deci alta societate comerciala, insa acum putin timp CFR Calatori a cumparat aceasta societate.

  In alta ordine de idei, dar ramanand la trenuri si la gari, nu mai fiti atat de hateri in privinta Garii de Nord, arata asa cum arata si e populata de fauna respectiva pentru ca se afla in Romania! Nu poti avea pretentia sa ai gari, trenuri si servicii ca in afara in conditiile in care nici pe celelalte planuri Romania nu sta foarte bine. In momentul in care educatia, sanatatea si restul vor fi la nivel UE, atunci va fi si transportul pe calea ferata, sunt sigur de asta.

  • Reply Cris-Mary 09/11/2012 at 19:15

   As putea scrie dar nu cred ca eu trebuie sa fac asta ci mai mult ca sigur ei ar trebui sa schimbe acest sistem care faciliteaza operatiuni nu prea legale. Cat despre Gara de Nord nu pot sa spun decat ca sincer nu am cum sa nu fiu hater, chiar imi este frica cand merg acolo si nu cred ca asta e normal. Sunt destui dubiosi in Ro dar acolo cu siguranta e patria lor. Din pacate nu toti oamenii care circula cu trenul sunt de aceasi natura dubioasa si de aceea cred ca ar trebui sa se faca ceva. tot legat de Gara ar trebui ca o parte din bani sa se duca si in amenajarea ei si poate data viitoare in paza ei daca e nevoie caci degeaba pui scaune de plastic daca dubiosii le rup si le fura.. Eh, as putea continua dar ma opresc aici 😀 Multumesc de comentariu si bine ai venit!

  Leave a Reply