Diverse, Favorite

Biserica..credinta..durere..deznadejde.. ?!speranta?!

11/02/2012

Mi-a fost postat pe wall-ul personal de facebook un link catre un articol scris de un preot, i-am dat hide pentru ca am si eu anumite alegeri personale pe care pot sa le fac, doar era wall-ul meu.  Apoi cel care a pus link-ul mi-a trimis mesaj spundu-mi ca sunt rea si de acolo a pornit o adevarata discutie…

Am o intrebare pentru voi : Ce mai reprezinta Biserica pentru voi ? Vreau sa fiti sinceri  si sa va raspundeti in primul rand voua si apoi mie.

Eu recunosc ca am cateva intrebari legate de Biserica si  de anumite lucruri care se intampla si recunosc ca acum mai mult ca niciodata mi-as dori sa stiu, sa aflu ca biserica face mai multe pentru enoriasii ei care fac destule pentru ea. As vrea o biserica care sa fie mai mult o institutie a ”spiritului” si nu o institutie a statului sau o masina de facut bani.

Unul din lucurile care cred ca pot face diferenta este ”puterea exemplului” si as  vrea sa stiu unde e Biserica care ar trebui sa fie aproape de oameni in aceste timpuri, as vrea sa vad o declaratie ferma prin care sa se arate macar empatie fata de poporul roman care pana la urma este cel care o urmeaza si finanteaza.

Stiu prea bine ca nu toti sunt la fel si  ca orice padure are uscaturi, dar nu pot sa inteleg de ce acei preoti buni, cei care inca mai cred in Dumnezeu si in vorba ”ajuta-ti aproapele” nu se dezic de lucrurile rele care se intampla in cadrul Bisericii romane.  As vrea sa vad ca se curata uscaciunile si as vrea sa simt ca intradevar sunt botezata intr-o religie curata si ca pot merge linistita la biserica sa ma regasesc spiritual.

As vrea sa vad ca preotii au din nou suflet si atunci cand o familie amarata ii cere preotului o slujba pentru un nefericit care a plecat in alta lume, preotul nu-i va cere bani sa tina slujba.  As vrea sa vad o Biserica care nu percepe taxe pentru un botez si o cununie pentru ca nu mi se pare normal pentru ca deja mi se pare ca-l cumparam pe Dumnezeu de fiecare data cand dorim o slujba.

Pana la urma platindu-l pe preot sa ne faca o slujba in care citeste din  Biblie inseamna ca platim sa avem binecuvantarea lui Dumnezeu si platim pentru cuvintele citite din Biblie?

As vrea ca banii pe care ii primeste Biserica de la stat, stat care ii ia din impozitele noastre sa fie considerati plata noastra si as vrea ca orice preot sa-si pastoreasca turma pe gratis , fara taxe sau daca Biblia impune o taxa, aceasta sa fie una mica simbolica. 

Se poate sa nu mai platim pentru ca trimisul lui Dumnezeu sa ne binecuvanteze ?

Sa-mi explice si mie cineva de ce porunca numarul 4 : ”Sa nu-ti faci chip cioplit,nici vreo infatisare a lucrurilor cai sunt sus in ceruri , sau jos pe pamant, sau in apele mai jos decat pamantul ” , nu este aplicata de Biserica?

Clopot cu chipul parintelui Daniel

 Pictura in biserica cu Gigi Becali

 As vrea sa am o incheiere dar ….nu am ..

O parere gasiti si la Liviu Alexa in articolele de aici si aici   sau la Pavel Arcana in articolul de aici si in multe alte articole de pe blogul lui.

ARUNCA O PRIVIRE SI PE

facebook comment(s)

45 Comments

  • Reply Roșcata 11/02/2012 at 14:30

    Eu nu inteleg de ce biserica a ajuns masina de facut bani. Ma dispera cand ii aud pe preoti sa ajutam pe cei nevoiasi dar ei nu stiu cum sa isi faca cat mai multe palate si biserici. Ei nu mai stiu deloc de poruncile lui D-zeu si fura ca nebunii, injura, beau si fac tot ce un preot nu ar trebui sa faca.

    • Reply Cris-Mary 11/02/2012 at 14:31

      Asa sunt si eu ..ma intreb daca si credinta ne paraseste.. ce ne mai ramane ?

  • Reply G.C.M. 11/02/2012 at 14:49

    Credința exista, acolo la locul ei, în măsura în care sunt capabil. Insă pe religie nu dau doi bani. Sunt convins ca undeva exista o forță, o energie, un impuls, ceva superior condiției umane și, pentru simplul fapt ca am fost crescut și educat în spiritul docmelor Creștin-ortodoxe, pentru mine se numește Dumnezeu.

    Întorcându-ma la religie, după cum spuneam, ma lasă rece, atât Ortodoxismul cât si celelalte. Consider ca religia, oricare ar fi ea, nu este decât o poteca spre divinitatea in care crede fiecare.

    • Reply Cris-Mary 11/02/2012 at 14:50

      Interesanta perspectiva.Multumesc!

  • Reply addicted 11/02/2012 at 15:11

    Credinta mea e acolo unde trebuie sa fie. Recunosc ca trec pe la biserica destul de rar si doar atunci cand nu e nimeni, cand nu sunt babe in jur care se dau credincioasa si stau cu barfa in gura… Detest chestia asta si ma face sa ma intorc din drum cand le vad!
    Mai departe de a mea credinta nu merg, ascult ce zice popa, nu fac ce face popa si nu duc credinta la extrem. Am ramas cu credinta pura “furata” in copilarie de la vechii preoti.

    • Reply Cris-Mary 11/02/2012 at 15:17

      Cu aia am ramas si eu dar ma intreb daca nu devin falsa cand calc intr-un lacas in care nu mai cred si ascult ce vorbeste un om in care nu cred…

      • Reply addicted 11/02/2012 at 17:35

        Daca ce ceea ce zice e ceea ce ai auzit si atunci cand erai mica e bine..
        Falsi nu suntem, nu mergem pentru ei acolo, mergem pentru noi si pentru a vorbi cu El desi o putem face si de acasa insa se spune ca acolo esti SI mai aproape de El.

  • Reply marius 11/02/2012 at 15:15

    Biserica , in intelesul initial al cuvantului, era ”adunarea celor credinciosi”, a celor care aveau aceeasi credinta, aceleasi teluri inspre dumnezeu, Isus Hristos si semeni. Intre timp, Biserica a devenit, ortodoxa, catolica, baptista,penticostala, dar nu mai prea e alui Dumnezeu. La fel ca si in viata politica, atitudinea sau mai bine zis lipsa de atitudine a enoriasului respectiv a votantului, e cea care ii indeamna pe clerici, respectiv pe politicieni sa se comporta cum se comporta. Daca noi am spune, nu mai vrem asa ci vrem Biblia in Biserica, va trebui sa faca ceva cei care conduc Biserica. daca insa noi ne complacem in ceea ce se intampla in viata bisericeasca, atunci ei, cei care sunt in frunte, de ce ar face ceva? Si iar ajungem la forta si vocea grupului, nun a gloatei, a grupului informat care stie ce vrea si ca atare ia atitudine.

    • Reply Cris-Mary 11/02/2012 at 15:17

      Adevarat grait!

  • Reply cristian-mihai p. 11/02/2012 at 15:42

    Biserica. Scrii Biserica folosind litera mare la inceput si imi pare bine ca faci aceasta. In Sf. Scriptura Mantuitorul spune ca acolo unde sunt trei care vorbesc in numele lui acolo e si El. Deci aceasta Biserica reprezinta foarte mult pentru mine. Dar Biserica de care am vorbit e la nivel spiritual, iar ca om simt nevoia de concret. Si atunci ajung si in cladirea numita Biserica. Am avut norocul sa cunosc oameni ai Bisericii deosebiti care mi-au aratat ca alegand acest drum, aleg renuntarile, ca daca vreau lucruri drepte, line nu Biserica e locul acesta.
    Aud pe multi zilele acestea vorbind de rau Biserica si preotii, dar am sa spun si asemeni Aceluia care spunea cand era judecata femeia pacatoasa: sa arunce primul piatra cel care e curat. Altfel spus, ma intristeaza ca exista oameni ai Bisericii care fac ceea ce se spune ca ar face, dar mai suparat sunt pe mine ca “nu am curatat vasul pe interior”.

    • Reply Cris-Mary 11/02/2012 at 15:49

      Nu-s necredincioasa si de aceea am un respect. eu am spus ca nu toti sunt la fel si ca sunt si buni si rai ..ca si oamenii .. DAR vreau sa vad si sa simt mai mult ca cei care trebuie sa ne indrume spre o viata spirituala si sa ne dea un exemplu de purtare fata de aproapele nostru chiar o fac. Noi nu vorbim de rau atunci cand se face bine, noi doar ridicam semne de intrebare.. Eu asta am vrut sa fac in acest articol sa ridic semen de intrebare. Nimeni in lume nu-i lipsit de pacat si toti suntem pacatosi .. insa nu ar trebui preotul sa inceapa si el sa asculte de cuvintele pe care le rosteste???

      • Reply cristian-mihai p. 11/02/2012 at 16:01

        poate ca nu trebuie sa astepti. Poate ca ar trebui sa cauti. In nici un caz nu am spus (nici macar nu am gandit) ca esti necredincioasa. Faptul ca iti pui aceste intrebari arata ca esti o persoana cinstita cu tine ceea ce mi se pare un lucru deosebit.
        Atunci cand vei dori cu adevarat, ai sa gasesti acel om al Bisericii (preot, calugar sau calugarita) care sa te ajute sa gasesti ceea ce cauti.

        • Reply Cris-Mary 11/02/2012 at 16:05

          Problema e ca nu doar eu caut, sunt multi in jurul meu care cauta ca si mine si ma intreb daca ast nu ar trebui sa dea de gandit..:) Se pare ca azi ma intreb cam multe 🙂

  • Reply Mury-Very 11/02/2012 at 16:54

    Din pacate ,din motive pur personale nu pot sa comentez obiectiv dintr-un singur motiv si acela e ca imi vin in minte non-stop doar comentarii rautacioase la adresa bisericii si reprezentantilor ei, fara sa pot exprima ceva coerent.
    E trist ce se intampla in tara asta din toate punctele de vedere.Nu doar in politica se poarta lupte idioate pentru putere…..si BOR este in aceeasi oala.

    O opinie interesanta: http://liviualexa.ro/2012/02/02/biserica-ortodoxa-romana-se-transforma-in-regie-autonoma/

    • Reply Cris-Mary 11/02/2012 at 17:06

      Noi am tot discutat .. si mereu am ajuns la aceleasi concluzii triste .. nu stiu de ce mai imi bat capul .. dar mereu revin si revin …

  • Reply Mary 11/02/2012 at 18:08

    Biserica este un lacas sfant, iar daca tu personal pleci urechea la ceea ce se aude.. apai este treaba ta. Este o vorba inteleapta: Fa ce zice preotul, nu ce face el. Si nu, nu merg de cate ori as vrea la biserica, in sensul ca nu imi permite timpul. Dar asta nu inseamna ca nu o respect la fel de mult. Cand intru in biserica, stiu ca Dumnezeu este acolo. Iar asta ar trebui sa te faca sa intelegi ce am avut de spus.

    • Reply Cris-Mary 11/02/2012 at 18:20

      Multumesc de parerea ta Mary, nu am nimic impotriva dar nu mi-a raspus nimeni pana cum la intrebarile mele si din pacate nici tu nu ai facut-, cel putin nu la toate intrebarile puse. Eu nu dau in Biserica .. eu nu-i inteleg faptele care intra in contradictie cu niste porunci simple lasa-te de la Dumnezeu.. Faptele Bisericii sunt oglindite de faptele reprezentantilor ei ..cei care ar trebui sa ne pastoreasca si sa ne invete despre credinta. As vrea sa mai citesti o data postul si apoi sa spui ca plec urechea la ce se aude pentru ca nu este asa si crede-ma ca am avut niste experiente interesante cu preoti. Toti imi spuneti treaba asta cu ”fa ce spune popa si nu ce face el”.. de acord.. DAR el de nu face ce spune?! Nu am nevoie de un preot ca sa-L gasesc pe Dumnezeu si nici de o Biserica.. daca vreau sa-I aud cuvintele eu pur si simplu citesc Biblia. Dar nu toti sunt ca mine si multi inca asculta de preoti..unde e indemnul preotilor de a ne ajuta aproapele ? Unde e exemplu lor dat in a ne ajuta aproapele .. Si inca o intrebare .. de ce se cauta scuze ..sincer acum.. daca trebuie sa separam preotii de Biserica.. atunci de ce mai avem nevoie de ei.. de ce nu avem doar lacasuri de rugaciune ..

      • Reply Mary 11/02/2012 at 19:14

        Interesant punct de vedere. Dar eu incerc sa te fac sa nu deznadajduiesti. Nu am separat preotii de biserica, sau mai bine zis, nu pe toti.

        Ce e cert este ca oamenii nu sunt perfecti. Iar preotii sunt oameni. Cu un simplu calcul de matematica generala sunt convinsa ca orice va intelege ce rezulta.
        Iti recomand sa vezi mai multi preoti si sa nu-ti pierzi increderea in oameni. Este foarte bine ca citesti biblia. Iar daca si crezi in ceea ce citesti este cu atat mai bine.
        Eu una sunt pe principiul ca oricine face greseli si ca nu putini sunt cei care nu au vocatie sa fie reprezentanti ai lui Dumnezeu; sau, alt exemplu ar putea fi si vocatia de a fi profesor.

        • Reply Mary 11/02/2012 at 19:17

          Si daca-mi permiti sa te lamuresc cu privire la articolul de mai sus, iti spun ca porunca cu nr. 4 face referire la Antichitate: cand oamenii idolatrizau tot ce vedeau: Soare, Luna, marea, chiar si animalele. De ce? Fiindca stiau ca aceste elemente le asigura cresterea granelor. Ei credeau ca datorita acestora aveau mancare! De aceea, se sculptau tot felul de statui, de idoli si se ofereau jertfe: pentru a cinsti presupusii zei. Si sunt sigura ca ai auzit de credinta romanilor in zei.
          La asta s-a referit Dumnezeu cand i-a dat poruncile lui Moise.

          Si acum te intrebi: Nu-i tot aia cu ce se picteaza prin biserici? Rugaciunea la icoanele nu este considerata inchinare la idoli?

          NU. Nu, nu si iar nu. Fiindca icoanele, picturile si tot ce mai vezi tu, sunt ferestre catre cer. Cand te uiti la o icoana stii cui te adresezi: Lui Dumnezeu sau sfintilor. Simti ca te adresezi direct acelui chip.
          Iconitele sunt ca si fotografiile.
          Poate vreodata vei ajunge sa vorbesti cu fotografia unui om drag tie, doar pentru a-l avea mai aproape. Exact asta reprezinta si o icoana, si o pictura de pe peretele bisericii.

          Sper ca te-am lamurit. Tot ce stiu sunt vorbele unor oameni intelepti.
          Daca mai ai vreo intrebare, mi-ar face placere sa te indrum.

          • Cris-Mary 11/02/2012 at 19:20

            Multumesc de explicatii Mary, am sa mai citesc si cu siguranta voi mai reveni cu intrebari.

          • dany 14/01/2013 at 14:03

            Mary, daca nu te superi, iti pun si eu o intrebare. In ce context a dat Dumnezeu poruncile prin Moise poporului Israel?
            Deci tine minte, poporului Israel i le-a, care credea in Dumnezeul cel viu si nu in alti Dumnezei!
            Hai sa iti zic ce stiu eu, conform Bibliei, nu unor explicatii din dreapta si din stanga. In primul rand poruncile au fost scrise cu ‘degetul lui Dumnezeu’ conform Exod (Iesirea) cap. 31, versetul 18, pentru poporul Lui – poporul Israel, pe care Il scosese din Egipt, dupa ce trimisese multe urgii asupra Egiptului deoarece Faraon nu voia sa ii lase sa plece din Egipt. Deci nu se pune problema ca poporul Israel avea alti Dumnezei. Atunci spunemi si mie daca poti, de ce porunca suna asa ” Sa nu iti faci chip cioplit, nici vreo infatisare a lucrurilor care sunt in ceruri, sau jos pe pamant, sau in apele mai de jos decat pamantul” ” sa nu te inchini inaintea lor si sa nu le slujesti…” [Exod , capitolul 20, versetul 4 si 5]. Spunemi crezi ca lui Dumnezeu, ii era greu sa adauge IN AFARA DE MINE, la porunca?
            Numai bine!

          • dany 14/01/2013 at 14:56

            O precizare: commentul precedent nu era pentru tine, era pentru userul: Mary (nu Cris Mary), eu akolo am dat replay. Era la postul ei, unde exlica ea oarecum diferenta dintre chipul cioplit din porunci si cel din zilele noastre. Eu am venit pur si simplu cu referintele biblice, ca pana la urma daca discutam despre Biblie trebuie si sa stim ce scrie in ea. Eu cred ca atunci cand suntem in dubiu cu anumite aspecte de viata crestina, raspunsurile le putem gasii cel mai bine in Biblie; pentru asta a fost Biblia trimisa (insuflata) pe pamant: sa ne fie un ghid, sa gasim raspunsuri in ea. Binenteles ca sunt printre noi sunt si preoti, care ar trebuii sa ne invete/lumineze de cate ori avem nevoie in legatura cu Cuvantul lui Dumnnezeu, dar din pacate, in ziua de azi (ca si in vechime de altfel) pentru multi (dar nu pentru toti) este doar un job din care se poate traii bine…, si cam atat.

            O zi buna!

          • Cris-Mary 15/01/2013 at 13:09

            🙂 Dany, mi-am dat seama apoi dupa ce am comentat 🙂

  • Reply marius 11/02/2012 at 19:06

    Cea mai delicata problema care apare, cred ca, este de genul: de ce sa mai merg la Biserica daca cei care merg acolo, in frunte cu preotii, fac ce fac si pe deasupra mai stiu ca sunt si alti enoriasi care traiesc cum traiesc? Din punctul de vedere al discutiei, cand faci referire la Biserica, cred ca te referi la slujitorii ei in special, pentru ca altfel, Biserica lui Hristos e ceeasi, sfanta , fara pata sau zbarcitura. Daca e sa merg la Biserica , e clar ca ma duc sa ma zidesc si sa ma intalnesc cu semenii mei si acolo sa ne rugam si sa meditam impreuna. Ce fac insa cand cel care e in frunte stiu ca e cu ”bube in cap” si nu pot sa primesc ceea ce spune? Eu trebuie sa merg pentru mine, sa fiu constient ca nu merg pentru a ii face cuiva pe plac si ca in primul rand merg sa ma intalnesc cu Dumnezeu. Sansa noastra, speranta noastra, e intoarcerea cu adevarat inspre Dumnezeu si atunci Biserica va insemna bucurie, adevar.

    • Reply Cris-Mary 11/02/2012 at 19:13

      De acord cu tine, ca Biserica o face omul si oamenii. Si Cristian a avut un comentariu interesant cu privire la asta si ii dau dreptate ..Dumnezeu a lasat pe pamant reprezentantii lui , preotii, cei care trebuie sa ajute oamenii sa-si gaseasca calea spre el. Daca citesti Exodul, clar gasesti totul despre preoti si despre Lacasul de Rugaciune.. Ei..aici intervine problema.. ca noi le gasim scuze celor care ar trebui sa calauzeasca calea si care ar trebui sa tina slujbele. Problema mea aici este .. vreau o Biserica spirituala .. cu oameni care intradevar sa respecte cuvantul lui Dumnezeu si sa ne calauzeasca spre el.. nu sa le gasim scuze :” fa ce zice popa, nu ce face el” .. nu accept asta pentru ca si popa ar trebui sa asculte ce vorbeste si sa fie exemplul pentru enoriasii lui ..

  • Reply marius 11/02/2012 at 20:14

    Greseala noastra tocmai de aici provine: ne punem nadejdea in Biserica, mai mult decat in Dumnezeu, in slujitorii Bisericii, mai mult decat in ctitorul Bisericii, Hristos. Si atunci normal ca suntem dezamagiti.Cazul ideal e ca toti sa vrem sa devenim perfecti, sa dorim sfintenia si sa ne abatem de la rau, incepand cu preotii si continuand cu mine si cu tine: Demnitatea si onoarea slujitorilor Bisericii ar trebui aratata in viata pe care o traiesc, iar de nu pot atunci e momentul caintei, a recunoasterii greselii.

    • Reply Cris-Mary 11/02/2012 at 21:32

      Foarte frumos spus.Multumesc!

  • Reply Pavel 12/02/2012 at 09:48

    Care biserică?

    Ştii ce mă supără pe mine? Că Biserica Ortodoxă este scutită de taxe şi impozite pe veniturile masive pentru că… acele venituri sunt destinate pentru ajutorarea celor nevoiaşi.

    În schimb, ei îşi iau maşini de zeci de mii de euro şi pensionarii româniei îşi plâng zilele şi-şi doresc să aibă cât mai puţine zile.

    • Reply Cris-Mary 12/02/2012 at 13:19

      Stiu Pavel ca esti aprig si ai si tu multe semne de intrebare si de asta am spus si eu ca vreau o biserica spirituala nu doar ca si institutie..

  • Reply Ana Q. 12/02/2012 at 11:31

    Bunica mea e adventista. Adica ei tin ca zi de sabat sambata (pentru ca Dumnezeu a creat lumea in 6 zile si a 7-a s-a odihnit si de aici si ziua 7-a ca fiind zi de odihna). Acum in Geneza nu spune exact cand e ziua a 7-a, insa in noul testament se spune ca Iisus a inviat duminica in a 7-a zi.
    Adventistii nu se inchina tocmai pentru a respecta porunca cu chipul cioplit. Ori mie atunci cand cineva se inchina unei icoane, biserici asta mi se pare ca face. Dar fiecare credinta interpreteaza Biblia in felul ei, de asta zic eu, ca cea mai mare hiba a Bibliei e ca este foarte interpretabila si fiecare cult/religie se leaga de pasaje din Biblie care le convine lor.

    • Reply Cris-Mary 12/02/2012 at 13:17

      Intradevar asa este, interpretarea Bibliei depinde de la religie la religie si de la om la om..

  • Reply Tudor 12/02/2012 at 13:33

    Are rost sa-mi spun parerea, ateu fiind?:)

    • Reply Cris-Mary 12/02/2012 at 15:43

      Fiecare poate spune pararea lui 😉 Orice parere e binevenita:D

  • Reply marius 12/02/2012 at 17:36

    Sa pornim de la afirmatia ta ca doresti o Biserica spirituala, adica toti cei prezenti acolo sa fie spiritualiș spirituali nu in sensul de a fi glumeti,cu bun simt si asa mai departe, ci spirituali, adica cu spirit dumnezeiesc, cu spiritul viu, nu mort. Stii ce implica asta? Sase zile pe saptamana, asa am timp de spirti, de lucrurile sfinte, de tot ceea ce tine de Duhul Sfant, pentru ca apoi sa pot in a saptea zi, sa fiu spiritual in Biserica. Si aici vorbesc de la preoti, pana la noi laicii, dar credinciosi de fapt. Vezi tu a se intampla acest lucru in viata ta si acelor din jurul meu si al tau? Eu vad in viata mea ca nu prea e asa ceva, adica e ocupatie mare de material maruntisuri si ciurucuri, Prea putini sunt si slujitorii Bisericii care au proportia covarsitoare pentru lucrurile sfinte. daca vrem, si bine facem ca vrem, e momentul unei reveniri la valorile adevarate, din toate punctele de vedere, nu doar spiritual

    • Reply Cris-Mary 13/02/2012 at 00:06

      Ai dreptate, trebuie sa revenim la multe pe care le-am pierdut si imi amintesc vremuri cand era important pentru noi sa avem frica de Dumnezeu.

  • Reply Diana 12/02/2012 at 22:25

    Cred ca sunt multe de spus pe tema asta. Pai eu cred in Biserica si o vad ca fiind Casa Domnului. Cred ca Biserica are rolul de a ajuta spiritual oamenii, ci nu material. Resurse sunt intr-adevar. Poate ca se organizeaza si actiuni umanitare venite din partea lor, dar in astfel de situatii nu cred nu se vrea mediatizarea.

    Imi place sa ma duc la biserica in special cand nu este nimeni pt ca imi este mult mai usor sa ma regasesc.

    Si eu cred ca ar trebui taxe mai mici totusi.

    • Reply Cris-Mary 13/02/2012 at 00:02

      Multumesc Diana de raspuns. O saptamana minunata!

  • Reply Vacitim 13/02/2012 at 10:49

    Buna dimineata!

    Nu stiu de unde sa incep…ar fi multe de spus. Si cred ca ti-as scrie cateva pagini ca sa pot explica toate nuantele care au facut sa se ajunga aici. O sa incerc sa fiu cat mai scurt si mai clart, totusi. Biserica trebuie sa fie in stransa legatura cu comunitatea. Preotii sa ii ajute pe oameni cu sfaturi, sa ii asculte,sa ii uneasca si sa faca o comunitate de oameni care sa aiba credinta, sa fie mai buni unii cu altii, mai putin egoisti si mai aplecati spre a-l ajuta pe cel de langa tine. Era usor de facut asta acum multi ani, acum e mai greu. Societatea a avansat tehnologic, lumea s-a indepartat de partea spirituala si a mers mai multspre material. Biserica a ramas pe loc si din pacate a devenit o partea a lumii acesteia materiale. Sa fii preot nu mai este o chemare si de fapt nu a fost niciodata. Inca de la inceputul bisericii crestine, organizatia a fost un mijloc prin care unii oameni putea sa aiba privilegii si putere. Asa este si acum: e o sansa sa fii ceva in viata. Iar la ortodocsi pentru ca preotii se casatoresc, e si mai si: au femei care vor multe, au copilasi care au nevoi, e imposbil sa traieste intr-o lume a spiritului. Exemplele sunt putine.

    Intr-un fel, eu sunt un om care crede. In Dumnezeu, in oameni, intr-o lume mai buna, in iubire. Dar nu sunt de acord cu multe din cele scrise in cartile zise sfinte. Biserica e o institutie a statului care are ca scop sa manipuleze si sa conduca oamenii. Si imi pare rau ca este asa. Chiar daca poate nu asta a fost scopul, la asta s-a ajuns. Stiu ca sunt preoti minunati, iar in manastiri e cu totul altceva. Abia acolo, in multele noastre manastiri, poti vedea cu adevarat virtutile crestine 🙂

    O societate in care se darama spitale si se dau afara medici, dar se contruiesc biserici si creste nr de preoti nu poate fi decat una anormala.

    • Reply Cris-Mary 13/02/2012 at 11:12

      Ma regasesc si eu in randurile tale. De fapt asta cer sa fie ei exemplu care vod sa-l arate oamenilor. Sa fie ei care fac ceva pentru ca lumea sa inceapa sa faca. Si eu sunt credincioasa, insa pur si simplu nu mai gasesc un lacas unde sa merg cu inima deschisa, prefer sa nu mai merg si sa-mi zic rugaciunile acasa. Pana la urma asta e ce conteaza.

  • Reply madMe 13/02/2012 at 11:53

    Din motivele înșiruite de tine m-am îndepărtat și eu de biserică ca instituție și implicit de preoți. Pentru că deja nu mai pot închide ochii și să fac doar ce zice preotul și nu ceea ce face el. Mi se pare incredibil să nu existe slujbă în care preotul să nu ceară bani. Mi se pare foarte aiurea să nu poți să îți înmormântezi un apropiat dacă nu ai bani suficienți de dat la preot, la cantori, la gropari, pentru nu știu ce prosoape care rămân la biserică, pentru 100 de mii de lumânări din care nu vezi nici jumătate și pentru o grămadă de alte lucruri. În fine, nu are rost să mă pornesc pe subiectul ăsta pentru că nu o să mai termin în curând 😀

    • Reply Cris-Mary 13/02/2012 at 12:37

      De acord cu tine! Ati inteles perfect ce am vrut sa spun..

  • Reply ng 13/02/2012 at 14:19

    pot sa spun asa , de curand am intrat intr-o biserica si am vazut ceva ce m-a “nelinistit” , intre picturile sfintilor era pictat deasupra intrarii , proaspat , imaginea prefericitului Daniel 🙁 . pai gata l-au si facut sfant? si ca sa raspund intrebarilor tale usor retorice , ce mai reprezinta biserica. Pentru mine aproape nimic , nimic bun , cred in Dumnezeu , dar nu prea mai exista nici o legatura intre invataturile lui Dumnezeu si practicile Bisericii , am ajuns sa ne ferim cat mai mult de preoti , profesori , doctori , politisti , toti platiti din banii contribuabililor.daca vreau sa ajut pe cineva , il ajut personal , nu mai am treaba cu biserica.

    • Reply Cris-Mary 13/02/2012 at 14:54

      Da, si eu am o problema cu asta. Mary, ne spunea intr-un comenatriu ca porunca la care am facut trimitere e veche si ca de fapt se refera la alte lucuri insa nu mi-a explicat cum chipul lui Becali sau a parintelui Daniel poate sedea intr-o biserica unde sunt icoane la care trebuie sa te inchini si care ar trebui sa fie porti catre cer.. Off topic: bine ai venit! Multumesc de vizita si te mai astept!

  • Reply eQUILIBRIUM 20/04/2012 at 14:03

    desi sunt cam sceptic in ce priveste finalitatea unei dezbateri (online) pe tema asta, am citit cu interes atat postarea, cat si comentariile si mi s-a parut frumos sa replic.
    parerea mea in cateva cuvinte extrase aleator din constiinta intr-o zi de vineri, la job:
    credinta nu intra in discutie (la mine ea a aparut prin revelatie).
    biserica e alta problema. informarea in domeniu (lectura, studiu, dezbateri, explorare) si evolutia negativa din ultimul timp a acestei institutii (umane in ultima instanta) m-au cam indepartat de ea (ma refer la biserica ortodoxa, m-am nascut ortodox si in virtutea unei anume traditii nu sunt dispus sa ma indrept spre altceva). sunt pentru reforma bisericii in sensul modificarii interactiunii cu socialul (stoparea abuzurilor si a extremismului, schimbarea discursului, adaptarea cumva la vremuri).
    cred ca Dumnezeu e o entitate prea mare pentru mintile noastre de furnici, insa l-am putea percepe cu inima. cred ca pot in oarecare masura relationa cu El fara intermedierea bisericii (dealtfel am devenit suspicios fata de numeroase forme de lectii sociale ca sa le numesc asa). nu cred in ateism (acesta ascunde cel mai probabil conflicte interioare sau traume) dar sunt deschis in oarecare masura dialogului cu oamenii care au astfel de convingeri.
    respect orice forma de credinta – atat ortodoxul cat si cel care se inchina unei pietre cauta spre acelasi Creator – insa recunosc in primul rand mesajul lui Hristos (a carui componenta pur umana – Isus-omul – mi se pare pe nedrept marginalizata).
    ma opresc aici, sunt prea multe de spus si nu ma omor dupa comunicarea online

    • Reply Cris-Mary 20/04/2012 at 16:16

      Multumesc frumos pentru comentariu, in definitiv ma regasesc in el pentru ca si eu de cativa ani am decis sa nu ma folosesc de biserica pentru a ajunge mai aproape de Dumnezeu. Intradevar este o discutie lunga de purtat si e greu sa o controlam online.O zi minunata si weekend placut!

    Leave a Reply